V Bardejove chystajú medzinárodnú konferenciu o euroobčianstve

17.09.2004 Celý región

S podporou jedného z direktoriátov Európskej komisie pripravuje mesto Bardejov a Komunitná nadácia Bardejov na dni 22. až 25. septembra medzinárodnú konferen...
S podporou jedného z direktoriátov Európskej komisie pripravuje mesto Bardejov a Komunitná nadácia Bardejov na dni 22. až 25. septembra medzinárodnú konferenciu na tému Euroobčianstvo. Jej poslaním je využiť možnosti, ktoré rozšírená Európska únia a vstup do nej dáva novým členom hlavne v posilnení spolupráce medzi mestami, ale aj medzi mimovládnymi organizáciami.

Jozef Jarina, správca Komunitnej nadácie Bardejov, na tlačovej konferencii 17. septembra v Prešove k tomu dodal, že \"výstupom konferencie by mali byť návrhy projektov konkrétnej spolupráce medzi zúčastnenými mestami\". Na konferenciu by malo prísť okolo 70 účastníkov z desiatich miest Európy prevažne z tých, s ktorými má Bardejov spoluprácu. Ide o mestá z Poľska, Česka, Francúzska a Belgicka. Medzi zúčastnenými budú aj zástupcovia Prešova.
Podujatie má niekoľko fáz a sprievodných akcií, ako napr. fotovýstava na kolonáde v miestnych kúpeľoch. Z práce dvoch skupín vo workshopoch zameraných na ochranu životného prostredia, prácu s deťmi a mládežou a kultúru, ale aj na sociálnu oblasť, podporu miestnej demokracie a ľudské práva by mal vzísť oficiálny výstup. Bude ním deklarácia. Jarina povedal, že poslanie konferencie je \"ambiciózne\".
Konferencia má byť podľa správcu nadácie odrazovým mostíkom k užšej dvojstrannej ale hlavne multilaterálnej spolupráci realizovaním viacerých projektov. \"Máme pripravených už zopár alternatív ponúk, \" naznačil. Jednou je možnosť kooperácie mestských televízií pri výmene informácií.
Jarina bol predošlé dve volebné obdobia starostom Raslavíc v okrese Bardejov a v tých istých rokoch 1996 až 2002 zástupcom slovenskej samosprávy v Kongrese miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy v Bruseli. Okrem toho je členom správnej rady slovenského združenia Svetovej federácie miest a obcí.
(jj)
 

Vyberte región

mark